Vaste planten: bloembollen die zich vermenigvuldigen

 

Boshyacint

De hyacint van het bos, ook wel Scilla Hispanica, is een wilde plant die groeit in Spanje en Portugal. Deze prachtige Spaanse plant heeft langwerpige bladeren. De stengel heeft een tros met hangende klokjes in het wit, roze en blauw. De naam ‘boshyacint’ geeft al aan dat deze bloem het beste in de halfschaduw geplaatst kan worden.

 

Agapanthus miniatuur

De Brodiaea bloeit in het begin van de zomer en trekt de aandacht met zijn prachtige bloemen die lijken op de allium en agapanthus. De plant heeft weinig onderhoud nodig en is geschikt om te planten in een rotstuin. Daarnaast kan de bloem ook gebruikt worden als snijbloem. Plaats de plant op een lichte plek in vochtige grond. De plant is goed te combineren met lage vaste planten, bodembedekkers en siergras.

 

Ipheion

De ipheion is een korte plant op een stam. De plant is ideaal voor potten op balkons en terrassen, maar komt ook tot zijn recht tussen rotsen of op een gazon. Tijdens de bloei krijgt de ipheion elke dag nieuwe verse bloemen. De plant is niet alleen mooi, maar ook erg nuttig: de geur van de bloem stoot ongedierte af, zoals wormen en mieren. Plant de bollen in de losse grond en bedek deze in de winter bij zware vorst met compost.

 

Anemonen

De familie van de anemonen bevat meer dan 100 verschillende soorten. De meeste bekende soort is de Anemonen de Caen. Deze is vaak terug te vinden in boeketten. De Anemoon komt voor in veel verschillende kleuren: van wit tot blauw tot donkerrood. De meeste bloemen hebben een zwarte kern met een witte rand eromheen.

 

Voordat je de Anemoon gaat planten, kun je de bollen het beste in warm water zetten en ze een nacht laten weken. Plant de bloembollen tussen augustus en december of in het voorjaar tussen februari en mei. Plant de bollen in een bloembed, border of in een pot.

 

Botanische Krokus

De krokus is een prachtige bloem die al vroeg in het voorjaar bloeit. Doordat de krokus niet zo groot is, kan deze overal geplant worden: in potten op een terras, in een border, in het perk, op het gazon of aan de voet van een boom. Elk jaar zal de krokus groter terug komen.

 

Grootbloemige krokus

De grootbloemige krokus is ideaal voor rotstuinen, onder een boom of in een pot. Plant de bloembollen in groepen om er een geheel van de maken. Deze krokus kan ook goed met andere bloemen gecombineerd worden om van een langdurige bloei te kunnen genieten. Deze krokus vermeerdert zich gemakkelijk zodat je elk jaar van meer kunt genieten.

 

Plant de grootbloemige krokus van augustus tot december in losse grond op een (half)schaduwrijke plek. Bij zware vorst kun je de bollen bedekken met compost. De bollen moeten op een koele en droge plaats bewaard worden.